É-úvonalak

Gyilkos-kilátóGyalogtúránk szintén az üdülõtelep központjából indul el, elsõ szakaszban a kisbékási (Bicajel) erdei autóutat követi. A Napsugár sípálya felsõ végéig, illetve az újonnan épült ortodox templomig a három jelzés (sárga sáv, sárga háromszög és piros háromszög) együtt haladnak. Itt, mielõtt a fakitermelõ út a Vereskõ-nyeregbe érne, jobbra meredek, kövecses, vízmosástól barázdált szekérút ágazik ki a fakitermelõ útból, ezen halad tovább a piros háromszög turistajelzés.

Tanyakerítések kíséretében, meredek kaptatón érünk be az erdõbe. Innen néhány száz méteren Neam? megye területén folytatjuk utunkat (az egyik megyehatár-változat szerint), majd nemsokára a folyamatosan emelkedõ út nagy kanyart ír le jobbra.

Pár száz méter után nagy ívben balra kanyarodunk, és egy erdõsödõfélben levõ tisztás mellett halad el a követendõ szekérút. Néhány perces mászás után jobbról, az ösvénytõl nem messze forrás fakad, majd a továbbiakban rövidesen VIII/20-as tisztás szélét jelzõ erdészeti határkõnél nyílt terepre érünk, a Gyilkos pusztájára. A pusztát délnyugati irányba harántoljuk át. Túránk utolsó szakaszában egy rombadõlt nyári szállás mellett haladunk el, majd keskeny erdõsávot átszelve felérünk a Gyilkos-havas kilátópontjára. Itt 400 m magasból, egy sziklaletörés tetejérõl tekintünk le a Gyilkos-tóra.

Néhány ritka növény tömegesen fordul itt elõ: zergeboglár, bíborka és a turbánliliom. Ha valaki szeretné megmászni e havas legmagasabb csúcsát, a Gyilkos-csúcsot, a kilátótól mindössze egy kilométer távolságot kell megtennie keleti irányba, azzal azonban számolni kell, hogy a csúcs tetejét benõtte az erdõ, így nem számíthat róla kilátásra. A változatosság kedvéért azt azonban megtehetjük, hogy a kilátóról a kettõs kék pont jelzés mentén ereszkedjünk le a sziklafalak alatt húzódó Gyilkos-tisztásra, majd az üdülõtelepre.Igazolás Térkép 2D Térkép 3D


Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium