É-úvonalak

Gyilkos-tó – Békás-szorosTélen-nyáron egyaránt kellemes, szép és veszélytelen, könnyen járható út. Sétánkat a Gyilkostó központjából, az ABC üzlet mellõl kezdjük. Átmegyünk a 12/C jelzésû mûúton, és a település egyetlen panelháza mellett kezdõdõ Kisbékás (Bicajel) erdei autóútra térünk be. Az erdei autóút részben egybeesik a régi Szurdok útjával. Nyolcszáz méter enyhe emelkedõ után a Napsugár villa mögé érünk, ahonnan szép kilátás nyílik a Kis-Cohárd szikláira, a Tündérkertre, valamint a Napsugár villa hátánál levõ Csíki-Bükk déli és délnyugati sziklafalaira. Szintén innen látható a Napsugár sípálya is. Kisvártatva felérünk a Vereskõ-nyeregbe a nemrég épített Keresztelõ Szent János ortodox templomhoz.

Az eddig megtett úton együtt haladtak a sárga háromszög, sárga sáv és piros háromszög jelzések, vagyis a 8-as, 5-ös és 12-es túraútvonalak. A piros háromszög jelzés a sípálya végénél jobb felé, délkeleti irányban egy meredek szekérúton folytatódik, míg a sárga sáv együtt tart a sárga háromszöggel. Miután átértünk a nyergen, elénk tárul Kisbékás tanyavilága. Szemben a Kis-Szurdok-kõ sziklái hívják fel magukra a figyelmet. Hétszáz métert kell ereszkedjünk, ezúttal már Neam? megye területén, hogy elérjük az erdei autóút elsõ jelentõs kanyarját. A kanyarban elágazik a két jelzett túraútvonal, egyenesen elõre ereszkedik be a sárga sáv a ma már alig járható Szurdok útján a Kis-Békás völgyébe, a sárga háromszög pedig balra fordul, egy szekérúton, az ún. Mészégetõk útján folytatódik észak felé.

Tovább a Csíki-Bükk keleti oldalán halad a jelzett szekérút, a jobb felé nyitott néhány kaszásházzal tarkított területet a helyiek Virágos-rétnek (Poiana Florilor) nevezik. Innen alig 650 méter gyaloglás után elérjük a Cifra-nyereg tanyakerítésekkel kihatárolt kaszálóit. Ettõl a ponttól egy jelzetlen csapáson lehet feljutni a Mária-kõ kilátópontjára. Folytatva utunkat a tisztás rövidesen véget ér, és a szekérút bemegy az erdõbe, majd számos kanyarral a Mária-kõ nyugati fala alá kerül a Ficsúr és a ’67-es döntõ mászóútjai kiindulópontjának közelébe. Itt a talajutat a sziklafalról leszakadt kõtömeg zárja el, de szerencsére nem sérültek meg a felette levõ hegymászó utak.

Ettõl a ponttól kb. 15 perces ereszkedõvel néhány kanyar után érjük el a 12/C jelzésû mûutat, melyhez jelzett útvonalunk a Kõ-kapu és a Kis-szerpentin között csatlakozik. A mûútról szép kilátás nyílik az Oltár-kõ sziklatornyára, és ahonnan pár perc alatt lemehetünk a 16-os, 17-es és 7-es túraútvonalak kiindulópontjához. Gyilkostó üdülõtelepig a távolság mindössze 3 kilométer.

Igazolás Térkép 2D Térkép 3D


Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium