É-úvonalak

Gyilkos-tó körülKörsétánkat a Gyilkostó vendéglõ közelébõl, az ABC üzlet mellõl kezdjük. Ez a hely az üdülõtelep turisztikai csomópontja. A Gyilkostó motel hátánál keskeny kitaposott ösvény vezet az erdõ közé; ez a sétaút egyetlen emelkedõje. Megközelítõleg 250 méter hosszúságú emelkedõ után a Kõerkélyre érünk. Ez Gyilkostó egyik legszebb kilátópontja, mely 15–20 méterrel magasodik a víztükör fölé. A Kõerkélytõl még egy keveset kapaszkodik utunk, majd a tó peremével párhuzamosan a ,,tó farkához” ereszkedünk le.

Itt elválik a kék kereszt jelzés a piros kereszt jelzéstõl, és a Cohárd-patak mentén halad a Likas-kõ irányában. Utunkat a Cohárd-pataki ág megkerülésével, a fakitermelõ úton folytatjuk, mely a környék egyik legrégebbi útja, építõjérõl, a gyergyói Márton Ferencrõl nevezték el. A következõ említésre méltó állomásunk a Kõkapu; ez is, akárcsak békás-szorosbeli társa, útépítéskor való robbantással nyerte el mai formáját.

A Kõkapuból már csak néhány száz métert kell megtennünk a pisztrángtenyészetig. Innen ágazik el egy keskeny aszfaltozott út az erdõ között fekvõ Bors-villáig (kb. 300 m). A tó déli végénél levõ fahíd közelében volt az ún. Kicsi-tó, mely a juh-pataki ág visszahúzódásakor keletkezett, ma már teljesen eltûnt, helyén lápos-égerfás liget van. Tovább követjük a tó peremén haladó jelzést, és a víz keleti oldalán kiépített úton, 800 méter után elérjük a Kikötõ (Ranova) villát. Itt található a csónakkikötõ is, ahol 4-6 személyes evezõs csónak áll a kirándulók rendelkezésére. Nyári idényben általában májustól szeptemberig bérelhetõk csónakok. Körsétánk a Gyilkos-havasról lezúdult földnyelv átharántolásával zárul, majd az ajándékbódék érintésével visszatér a kiindulóponthoz.Igazolás Térkép 2D Térkép 3D


Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium