É-úvonalak

Juh patak – FehérmezõKirándulásunkat az üdülõtelep központjából, a Gyilkostó vendéglõ közelébõl kezdjük. Elsõ szakaszaútvonalunk a Gyilkostó üdülõtelepet átszelõ 12C jelzésû mûúttal esik egybe. A vendéglõtõl az ajándékárusok bódéit megkerülõ mûúton felkapaszkodunk a tó csónakkikötõjének közelében levõ parkolóhoz. Tovább szintén a mûúton, a tóval párhuzamosan még 1300 métert kell megtennünk a 24-es kilométerkõ közelében levõ juh-pataki fakitermelõ út bejáratáig. Innen az emlékmûvek után érdeklõdõk 2,5 kilométeres kitérõt tehetnek az aszfaltutat követve a Hõsök temetõjéig.

A Juh-patak völgyét követõ erdei autóút kezdetben a juh-pataki hordalékfogó mellett halad el, valamint a ma már felszámolt kemping mellett. Pár perc múlva a Juh-patakba jobbról beömlõ Kapros- és balról betorkoló Manole-patak torkolatánál haladunk el, majd kisvártatva egy keresztfához érünk.

Kisvártatva egy állandó lakóház mellett haladunk el, majd bemegyünk az erdõbe, itt már meredekebb a fakitermelõ út, de rövidesen véget ér az erdõfolt. Negyedórás barangolás után bal felõl egy esztenát pillanthatunk meg, míg jobbról egy deszkaépítményt, melyek jelzik, hogy a Hagymás-patak hídjához közeledünk, és el kell hagynunk a földutat. A híd közelébõl a kék sáv jelzés a Hagymás- és a Juh-patak közé zárt füves hegylábon kapaszkodik fel, és az összetört szekérúton folytatódik. Kétszáz méteres mászás után érdemes megállni és körültekinteni, mert gyönyörõ a kilátás a Cohárd-, Likas-, Lapos- és Kupás-havasra, valamint a Csofronkára. A meredek kaptató folytatódik, majd nemsokára nagy ívben jobbra fordul és árnyas szálerdõbe ér. Utunkat az erdõben néhány sziklaszirt övezi, majd egy beerdõsödött tetõre érünk. Innen már a kaptató megszûnik, majd negyedóra múlva elérjük a Fehér-mezõ Patkókõ alatti északi csücskét. Itt már a jelzések többnyire kövekre vannak festve, 500 méter után megpillanthatjuk már az elsõ esztenát, majd további száz méter után találjuk az elsõ hûs forrást.

Pár percnyi járásra épületmaradványokra bukkanunk. Innen már mindössze 500 méterre van a Fehér-mezõ turisztikai csomópontjának nevezett kiszáradt fenyõfa, melyet a selymékes legelõ átszelésével érhetünk el. Utunkat a piros sávon az Egyeskõ menedékház vagy a Pongrác-tetõ felé folytathatjuk, vagy visszatérhetünk Gyilkos-tó üdülõtelepre a kék pont jelzés mentén.Igazolás Térkép 2D Térkép 3D


Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium