É-úvonalak

Kis-CohárdKirándulásunkat az üdülõtelep turisztikai gócpontjától, a Gyilkostó vendéglõ közelébõl kezdjük. Az elsõ 200 métert a 12/C jelzésû országúton tesszük meg, majd átmegyünk a Békás folyó hídján, és a Bucur villa felé tartunk. Ez az épület a település legrégebbi üdülõje, Turistaház néven 1926-ban épült. Ettõl a dátumtól számíthatjuk Gyilkostó idegenforgalmának kezdetét. A villától kissé távolabb az aszfalt utat makadámút váltja fel, és az vezeti fel a gépjármûvel közlekedõket a Cohárd menedékházig.

A menedékháztól az ösvény a Kis-Cohárd déli fala alá vezet. A fal lábánál széles kõfolyás húzódik, ahol a kövületgyûjtõk tengericsillag-, csiga- és kagylólenyomatokat keresgélhetnek. Szintén innen indul számos sziklamászó út is. A jelzés a sziklafal ívét követve a Cohárd-nyeregbe vezet fel. Itt találkozunk a Kupás-patak erdészházától feljövõ sárga sáv jelzéssel (14-es útvonal). Mielõtt a Kis-Cohárd felé folytatnánk utunkat, tehetünk az innen csupán 1,1 kilométerre levõ Nagy-Cohárdra egy kitérõt.

A nyakból jelzetlen keskeny tisztáson, a Cohárd sípálya mentén érhetõ el kb. 25 perc alatt a Nagy-Cohárd csúcsa, ahonnan szép kilátás nyílik a környezõ havasokra. Ezen a sípályán számos országos és megyei bajnokságot rendeztek az 1970-es években. A Cohárd-nyeregbõl (más néven Elsõ-Cohárdnyak) egy erdõsávot vág át ösvényünk, majd 400 méter fokozott emelkedõ után felérünk a Kis-Cohárd terjedelmes csúcsplatójára, ahonnan pazar kilátás nyílik az üdülõtelepre, a Gyilkos-tó juh-pataki ágára, valamint a környék havasaira. Ha szerencsénk van, itt fent zergékkel is találkozhatunk.Igazolás Térkép 2D Térkép 3D


Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium