É-úvonalak

LikasEz az útvonal is az üdülõtelep központjától, a helyi turisztikai gócpontból indul ki. A Gyilkos-tó cohárd-pataki farkáig együtt halad a piros kereszt és a Likas-havasra felvezetõ kék kereszt jelzés. Útvonalunk a tó farkától a Cohárd-patak völgyébe épített fakitermelõ útra tér rá. Elhaladunk az erdészet ingatlankezelésében levõ épület mellett, és még egy kilométeren lesz kísérõnk a fakitermelõ út. Eddig a pontig a Cohárd völgye gépjármûvel is járható, tovább elmosott szekérúton többnyire a patak medre mentén kell haladnunk.

Fél kilométeres kaptató után a völgy kiszélesedik, és megjelenik a szekérút is. Nemsokára kiérünk a tisztásra, ahol a Cohárd-patak lassan mocsaras terepen csörgedezik, majd az 1205 méteres Cohárd-patak fejébe érünk. Ezt a nyakat a Nagy-Cohárd északnyugati nyúlványai és a Likas hegylába zárják közre. A turistajelzés nyugat felé folytatódik, és egy vadászösvényre tevõdik át, egy mocsaras irtást érintve a Likas veszén kapaszkodik fel. Magunk mögött hagyva a Likas veszét, a Likas pusztájának délkeleti nyergében (1461 m) találkozik az ösvényünk nyílt tereppel (vigyázat a kutyákra!). Az esztenától a jelzés északnyugati irányban folytatódik, meredek terepen ível fel a Likas-havas hegylábán a Likas-kõ 1675 m-es csúcsára. Tiszta idõben megpillanthatjuk: a Vit-havast, a Hegyest, a Fügést, a Kupást, a Gyilkost és Csofronkát, valamint a Fekete- és a Nagy-Hagymást, a Gyergyói-, Görgényi-, Besztercei- és Kelemen-havasokat, a Tarkõ-hegységet meg a Csalhót. A csúcstól alig 200 m-re északkeleti irányba 1650 m magasan található a Likas-zsomboly vagy népiesen ,,lik”, a környék egyetlen, eddig ismert függõleges (akna) barlangja (karsztképzõdmény).

A Likas-havasról a Nyerges-nyakon át a Pongrác-tetõre a kék pont jelzés mentén ereszkedhetünk le, amennyiben nem akarunk azonnal az üdülõtelepre visszatérni.

Igazolás Térkép 2D Térkép 3D


Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium