Bemutatás

Borsáros-tõzegláp botanikai vt. (2,5 ha), Csíkszentkirály

A Borsáros-láp, Csíkszeredától 7 kmre délkeletre, Csíkszentkirályon, az Olt jobb partján, 650 m tengerszintfeletti magasságban található, amelyet a tömegesen feltörõ tápanyagokban gazdag alkáli-földfémes ásványvízforrások hozták létre. Tipikus borvizes forrásláp, jégkorszaki maradványnövényekkel, a tundrai Meesea hexasticha nevû mohafajnak itt van a legdélibb elõfordulása a világon.

A láp 1 km hosszúságban, 50–200 m szélességben követi a folyómedret kisebb-nagyobb megszakításokkal, területét 108 langyos borvízforrás táplálja. Sok glaciális reliktumnövénynek nyújtott menedéket, nagyon értékes flóra alakult ki, már 1939-ben védetté nyilvánították ezt a területet.

Országos szinten jelentõs veszélyeztetett növényfajállomány található itt, mint például a Kárpát-medence növényritkasága, a mocsári kõtörõfû (Saxifraga hirculus), a rovarevõ keskenylevelû harmatfû (Drosera anglica), keskenylevelû gyapjúsás (Eriophorum angustifolium), a nálunk jégkori reliktumnakszámító babérfûz (Salix pentandra). A törpe nyír (Betula humilis) legnépesebb állománya van itt országos viszonylatban.

A kutatások szerint a védett szibériai hamuvirág (Ligularia sibirica) is meglelhetõ. Jelenleg a láp legértékesebb része az Omlás-alja nevû terület, ahol a már említettek mellett még a kúszó fûz (Salix repens) és a mocsári nõszõfû (Epipactis palustris) is él.

MEGENGEDETT ÉS TILTOTT TEVÉKENYSÉGEK A VÉDETT TERÜLETEKEN
A természet védelme mindannyiunk törvényben elõírt kötelessége. A védett területek a természetvédelmi jogszabályok hatálya alá esõ sajátos területek, ahol a védelem tárgya nem csupán egy vagy több növény-, illetve állatfaj. A fajokat csakis élõhelyeikkel együtt lehet megvédeni, azaz biztosítani azt, hogy ne haljanak ki adott területrõl. A természeti értékek között a biodiverzitás, a fajok sokféleségének megismerése egyrészt szellemi élményt nyújthat annak, aki tanulmányozza az ökoszisztémákat, másrészt esztétikai élvezetet és ezáltal lelki feltöltõdést nyújthat a természetjáró és természetszeretõ embernek. Hargita megye és a Székelyföld szerencsés adottságú térség a természeti szépségek tekintetében. Ezeket az adottságokat, amelyek gazdasági értéket is képviselnek, a felelõtlen látogatói magatartással veszélyeztetni is lehet. Közös kincsünk megõrzése közös felelõsség. A megye természetvédelmi területeinek már kijelölték a hivatalos gazdáit, gondnokait, akik a látogatók számára helyi szabályokat szabhatnak meg. Álljon itt néhány tanács, amivel mi is csökkenthetjük a természet károsítását:
  • ne térjünk le a kijelölt útvonalakról
  • ne hagyjunk szemetet magunk után
  • ne hangoskodjunk, ne használjunk kihangosított rádiómagnókat
  • ne szakítsuk le fõleg a védett növényeket
  • csak kijelölt helyeken táborozzunk sátorral
  • csak kijelölt helyeken rakjunk tüzet, gondoskodjunk a tûz teljes eloltásáról
  • ne dobjunk el égõ cigarettavéget
  • kerüljük a védett területeket a motoros jármûvekkel, lehetõleg csak erre kijelölt útvonalakat használjunk
  • örüljünk a természet hangjainak és látványának, ne zavarjuk meg embertársainkat ezek élvezetében.
Jelen kiadványunk a védett területek bemutatásával a felelõs és környezettudatos turizmus elõmozdításához kíván hozzájárulni. Ebben azonban számítunk az Ön nyitottságára és érdeklõdésére.

Közelebb a természethez: látogatással és megõrzéssel!

Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium