Bemutatás

Csihányos botanikai vt., a Zsögödi-szorosban (253 ha) Zsögödfürdõ–Csíkszereda

A megyei szintû természetvédelmi terület a Zsögödi-szoros (660 m) jobb oldalán helyezkedik el. Északon a Kis-vár dombja, keleten az Olt, délen a Csihányos-gerinc, nyugaton a Nagy-Harom, határolja. A terület legmagasabb pontja a Nagy-Harom (943 m), legalacsonyabb pontja a szoros kijáratánál található. Megközelítõleg a terület három sarokpontját északon a Zsögödi-vár, nyugaton a Harom-vár képezi.

A terület helyi védettségét elsõsorban a változatos és ritka növény- és állatfajok jelenlétének köszönheti. Ilyenek a kockásliliom, fekete kökörcsin, szúnyoglábú bibircsvirág, poloskaszagú kosbor, a kék csatavirág, õszi vérfû és a zergeboglár. Itt még 30 védett madárfaj található, mint az ökörszem, feketerigó és fenyõrigó, hantmadár, csicsörke, citromsármány, vörösbegy (Erithacus rubecula).

MEGENGEDETT ÉS TILTOTT TEVÉKENYSÉGEK A VÉDETT TERÜLETEKEN
A természet védelme mindannyiunk törvényben elõírt kötelessége. A védett területek a természetvédelmi jogszabályok hatálya alá esõ sajátos területek, ahol a védelem tárgya nem csupán egy vagy több növény-, illetve állatfaj. A fajokat csakis élõhelyeikkel együtt lehet megvédeni, azaz biztosítani azt, hogy ne haljanak ki adott területrõl. A természeti értékek között a biodiverzitás, a fajok sokféleségének megismerése egyrészt szellemi élményt nyújthat annak, aki tanulmányozza az ökoszisztémákat, másrészt esztétikai élvezetet és ezáltal lelki feltöltõdést nyújthat a természetjáró és természetszeretõ embernek. Hargita megye és a Székelyföld szerencsés adottságú térség a természeti szépségek tekintetében. Ezeket az adottságokat, amelyek gazdasági értéket is képviselnek, a felelõtlen látogatói magatartással veszélyeztetni is lehet. Közös kincsünk megõrzése közös felelõsség. A megye természetvédelmi területeinek már kijelölték a hivatalos gazdáit, gondnokait, akik a látogatók számára helyi szabályokat szabhatnak meg. Álljon itt néhány tanács, amivel mi is csökkenthetjük a természet károsítását:
  • ne térjünk le a kijelölt útvonalakról
  • ne hagyjunk szemetet magunk után
  • ne hangoskodjunk, ne használjunk kihangosított rádiómagnókat
  • ne szakítsuk le fõleg a védett növényeket
  • csak kijelölt helyeken táborozzunk sátorral
  • csak kijelölt helyeken rakjunk tüzet, gondoskodjunk a tûz teljes eloltásáról
  • ne dobjunk el égõ cigarettavéget
  • kerüljük a védett területeket a motoros jármûvekkel, lehetõleg csak erre kijelölt útvonalakat használjunk
  • örüljünk a természet hangjainak és látványának, ne zavarjuk meg embertársainkat ezek élvezetében.
Jelen kiadványunk a védett területek bemutatásával a felelõs és környezettudatos turizmus elõmozdításához kíván hozzájárulni. Ebben azonban számítunk az Ön nyitottságára és érdeklõdésére.

Közelebb a természethez: látogatással és megõrzéssel!

Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium