Bemutatás

Jézer-tó (Kelemen-havasok Nemzeti Park) geológiai vt. (322 ha), Maroshévíz

A Keleti-Kárpátok középsõ csoportjának az északi részén fekszik, az ország legnagyobb kiterjedésû vulkanikus hegyláncát alkotva. A Kelemen-havasok vulkáni eredetét a jellegzetes lapos hegyhátak és az ezekbõl kúpszerûen kiemelkedõ hegycsúcsok bizonyítják. A Kelemen-havasokban emelkednek a Kárpátok legmagasabb vulkáni csúcsai, a 2103 méteres piramis alakú Pietroszcsúcs és a 2021 méteres a Rekettyés.

A Kelemen-havasok csúcsrégiójában, 1990-ben nemzeti parkot létesítettek, amely 24041 hektáron fekszik, s a védett növény- és állatvilágon kívül rendkívül érdekes sziklaalakzatokat foglal magában. A Kelemen-havasok gyöngyszeme az 1750 méter magasan fekvõ Jézer-tó a Rekettyés-csúcs (2021 méter) tövében, kaolinizálódás következtében kialakult csuszamlás hozta létre.

Jégkorszaki eredetû tó, helyén egy végmoréna volt, az itt található kõzettörmelék agyagos vízzáró réteget képezve tette lehetõvé a tó keletkezését. Vízfelülete 0,13 hektár, mélysége 3-5 méter. Alakja háromszög alakú, csúcsa a kifolyás iránya felé mutat. Két forrás táplálja. A tó vize a Büdös-patakba folyik ki, feltöltõdése elõrehaladott. Környéke védett, része a Kelemen-havasok Nemzeti Parknak.

A ritka és védett növények közül megemlítenénk a havasi törpefenyõt (Pinus mugo), a havasi borókát (Juniperus sibirica), az erdélyi havasszépe (Rhododendron kotschyi) vagy a szõrfû (Nardus stricta). Ezek mellett a már elõbb említett védett nagyragadozók és nagyemlõsök is mind megtalálhatóak.

MEGENGEDETT ÉS TILTOTT TEVÉKENYSÉGEK A VÉDETT TERÜLETEKEN
A természet védelme mindannyiunk törvényben elõírt kötelessége. A védett területek a természetvédelmi jogszabályok hatálya alá esõ sajátos területek, ahol a védelem tárgya nem csupán egy vagy több növény-, illetve állatfaj. A fajokat csakis élõhelyeikkel együtt lehet megvédeni, azaz biztosítani azt, hogy ne haljanak ki adott területrõl. A természeti értékek között a biodiverzitás, a fajok sokféleségének megismerése egyrészt szellemi élményt nyújthat annak, aki tanulmányozza az ökoszisztémákat, másrészt esztétikai élvezetet és ezáltal lelki feltöltõdést nyújthat a természetjáró és természetszeretõ embernek. Hargita megye és a Székelyföld szerencsés adottságú térség a természeti szépségek tekintetében. Ezeket az adottságokat, amelyek gazdasági értéket is képviselnek, a felelõtlen látogatói magatartással veszélyeztetni is lehet. Közös kincsünk megõrzése közös felelõsség. A megye természetvédelmi területeinek már kijelölték a hivatalos gazdáit, gondnokait, akik a látogatók számára helyi szabályokat szabhatnak meg. Álljon itt néhány tanács, amivel mi is csökkenthetjük a természet károsítását:
  • ne térjünk le a kijelölt útvonalakról
  • ne hagyjunk szemetet magunk után
  • ne hangoskodjunk, ne használjunk kihangosított rádiómagnókat
  • ne szakítsuk le fõleg a védett növényeket
  • csak kijelölt helyeken táborozzunk sátorral
  • csak kijelölt helyeken rakjunk tüzet, gondoskodjunk a tûz teljes eloltásáról
  • ne dobjunk el égõ cigarettavéget
  • kerüljük a védett területeket a motoros jármûvekkel, lehetõleg csak erre kijelölt útvonalakat használjunk
  • örüljünk a természet hangjainak és látványának, ne zavarjuk meg embertársainkat ezek élvezetében.
Jelen kiadványunk a védett területek bemutatásával a felelõs és környezettudatos turizmus elõmozdításához kíván hozzájárulni. Ebben azonban számítunk az Ön nyitottságára és érdeklõdésére.

Közelebb a természethez: látogatással és megõrzéssel!

Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium