Bemutatás

Lucs-tõzegláp (282,5 ha), Csíkszentimre és Csíkszentkirály

A Lucs-tõzegláp 73 hektáros nagyságával Románia legnagyobb havasi tõzeglápja, Csíkszentkirálytól 10 km-re nyugatra, a Dél-Hargita északi részén, a fõgerinc közvetlen közelében, a Tolvajos-tetõ és a szentimrei Büdösfürdõ között található egy óriáskráterben. Az 1080 méter tengerszint fölötti magasságú kaldera 7 km átmérõjû, itt ered a Kormos-patak, amely átfolyik a lápon.

A tõzeg vastagságát 4,5 méterre becsülik. 1955-ben nyilvánították természetvédelmi területté, területe 273 ha. A láp egy volt krátertó feltöltõdésével jött létre.

A Lucs hírnevét botanikai, életföldrajzi szempontból jellegzetes növényeinek, jégkorszaki maradvány-növényeknek, tundrai növénytársulásainak köszönheti. A pici nyírnek (Betula nana) itt található a legdélebbi elõfordulási pontja világszinten. Veszélyeztetett növényfaj a süppedõs tõzegmoha (Sphagnum fajok), a kereklevelû harmatfû (Drosera rotundifolia), a hüvelyes gyapjúsás (Eriophorum vaginatum), a tõzegáfonya, tõzegrozmaring (Andromeda polifolia), mámorka (Empetrum nigrum), vörös és fekete áfonya.

Hüllõfajok: az elevenszülõ gyík és a keresztes vipera, a kárpáti gõte, az alpesi gõte, pettyes és tarajos gõte, a sárgahasú unka, a gyepi béka és barna varangy. Gyakoriak a barnamedve, a gímszarvas, vaddisznó, õz, de elõfordul a farkas és a hiúz is.

MEGENGEDETT ÉS TILTOTT TEVÉKENYSÉGEK A VÉDETT TERÜLETEKEN
A természet védelme mindannyiunk törvényben elõírt kötelessége. A védett területek a természetvédelmi jogszabályok hatálya alá esõ sajátos területek, ahol a védelem tárgya nem csupán egy vagy több növény-, illetve állatfaj. A fajokat csakis élõhelyeikkel együtt lehet megvédeni, azaz biztosítani azt, hogy ne haljanak ki adott területrõl. A természeti értékek között a biodiverzitás, a fajok sokféleségének megismerése egyrészt szellemi élményt nyújthat annak, aki tanulmányozza az ökoszisztémákat, másrészt esztétikai élvezetet és ezáltal lelki feltöltõdést nyújthat a természetjáró és természetszeretõ embernek. Hargita megye és a Székelyföld szerencsés adottságú térség a természeti szépségek tekintetében. Ezeket az adottságokat, amelyek gazdasági értéket is képviselnek, a felelõtlen látogatói magatartással veszélyeztetni is lehet. Közös kincsünk megõrzése közös felelõsség. A megye természetvédelmi területeinek már kijelölték a hivatalos gazdáit, gondnokait, akik a látogatók számára helyi szabályokat szabhatnak meg. Álljon itt néhány tanács, amivel mi is csökkenthetjük a természet károsítását:
  • ne térjünk le a kijelölt útvonalakról
  • ne hagyjunk szemetet magunk után
  • ne hangoskodjunk, ne használjunk kihangosított rádiómagnókat
  • ne szakítsuk le fõleg a védett növényeket
  • csak kijelölt helyeken táborozzunk sátorral
  • csak kijelölt helyeken rakjunk tüzet, gondoskodjunk a tûz teljes eloltásáról
  • ne dobjunk el égõ cigarettavéget
  • kerüljük a védett területeket a motoros jármûvekkel, lehetõleg csak erre kijelölt útvonalakat használjunk
  • örüljünk a természet hangjainak és látványának, ne zavarjuk meg embertársainkat ezek élvezetében.
Jelen kiadványunk a védett területek bemutatásával a felelõs és környezettudatos turizmus elõmozdításához kíván hozzájárulni. Ebben azonban számítunk az Ön nyitottságára és érdeklõdésére.

Közelebb a természethez: látogatással és megõrzéssel!

Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium