Bemutatás

Mohos-tõzegláp vegyes védett terület (238 ha), Csíklázárfalva, Csíkkozmás

A Mohos-tõzegláp, akárcsak a Szent Anna-tó, látványában a világ egyik legritkább tõzeglápja. 1050 méter tengerfeletti magasságban helyezkedik el, az 1177 méter magas Mohos-csúcs lábánál, mintegy 80 hektáros területen.

A tájvédelmi körzet természeti ritkaságot, egy havasi tõzeglápot õriz. Az egykori Mohos-tó felett alakult ki, amelynek eltûnt vize fölött ma már csak nagyrészt tõzegmohával benõtt lápos terület maradt. A láp vastagsága egyes helyeken eléri a 10 métert, átmérõje 800 méter, a vízszemek mélysége pedig 2-3 méter. Ez a táj ritka, tudományos jelentõségû, és természeti ritkaságokat õriz, melyek nagy részét az utolsó glaciális periódusból fennmaradt tundrai növényzet, olyan növényi ritkaságokkal, mint a harmatfû négy faja vagy a mohafélék 20 fajtája.

A lápot változó szélességû és változatos növénytársulások övezik. A nedvességkedvelõ enyves éger különbözõ sásfajokkal társul (Alnetum glutinosae – caricosum elongatae és caricosum remotae). Szárazabb helyeken, fõleg északon és keleten, az erdei fenyõ áfonyával társul, áfonyás erdei fenyvest alvolkotva (Pinetum sylvestris vaccinietosum), a láp belseje felé haladva találjuk a hüvelyes gyapjúsást (Pinetum sylvestris eriophoretosum vaginati). Máshol az erdei fenyõ (Pinus sylvestris f. turfosa) a szõrös vagy lápi nyírrel társul;
az aljnövényzetet tõzegmohafajok és töviskés sás alkotják (Pino – Betuletum caricetosum echinatae).

A láp területén uralkodó növénytársulás a gyapjúsásos tõzegmoha és tõzegrozmaring (Eriophoro vaginati–Sphagnetum). A kis tavacskák partján található a ritka és védett rovarevõ növényünk, a kereklevelû harmatfû (Drosera rotundifolia) és a valamivel nagyobb, hosszúkás levelû harmatfû (Drosera obovata), tõálló levélrózsával és füzérszerû virágzattal. Más glaciális reliktumok a tõzegáfonya (Vaccinium oxycoccos ssp. microcarpum), tõzegrozmaring (Andromeda polifolia), álszittyó (Scheuchzeria palustris), lizinka (Lysimachia thyrifolia), nádtippan (Calamagros tis neglecta), gyíkvirág (Cnidium dubium), a keskenylevelû gyapjúsás (Eriophorum angustifolium).

A Mohos és a Szent Anna-tó környékének gyakori vendégei a barnamedvék. Az erdõkben tanyáznak még szarvasok, õzek, hiúzok. A védett állatok közé tartozik a foltos szalamandra és a törékeny gyík.

MEGENGEDETT ÉS TILTOTT TEVÉKENYSÉGEK A VÉDETT TERÜLETEKEN
A természet védelme mindannyiunk törvényben elõírt kötelessége. A védett területek a természetvédelmi jogszabályok hatálya alá esõ sajátos területek, ahol a védelem tárgya nem csupán egy vagy több növény-, illetve állatfaj. A fajokat csakis élõhelyeikkel együtt lehet megvédeni, azaz biztosítani azt, hogy ne haljanak ki adott területrõl. A természeti értékek között a biodiverzitás, a fajok sokféleségének megismerése egyrészt szellemi élményt nyújthat annak, aki tanulmányozza az ökoszisztémákat, másrészt esztétikai élvezetet és ezáltal lelki feltöltõdést nyújthat a természetjáró és természetszeretõ embernek. Hargita megye és a Székelyföld szerencsés adottságú térség a természeti szépségek tekintetében. Ezeket az adottságokat, amelyek gazdasági értéket is képviselnek, a felelõtlen látogatói magatartással veszélyeztetni is lehet. Közös kincsünk megõrzése közös felelõsség. A megye természetvédelmi területeinek már kijelölték a hivatalos gazdáit, gondnokait, akik a látogatók számára helyi szabályokat szabhatnak meg. Álljon itt néhány tanács, amivel mi is csökkenthetjük a természet károsítását:
  • ne térjünk le a kijelölt útvonalakról
  • ne hagyjunk szemetet magunk után
  • ne hangoskodjunk, ne használjunk kihangosított rádiómagnókat
  • ne szakítsuk le fõleg a védett növényeket
  • csak kijelölt helyeken táborozzunk sátorral
  • csak kijelölt helyeken rakjunk tüzet, gondoskodjunk a tûz teljes eloltásáról
  • ne dobjunk el égõ cigarettavéget
  • kerüljük a védett területeket a motoros jármûvekkel, lehetõleg csak erre kijelölt útvonalakat használjunk
  • örüljünk a természet hangjainak és látványának, ne zavarjuk meg embertársainkat ezek élvezetében.
Jelen kiadványunk a védett területek bemutatásával a felelõs és környezettudatos turizmus elõmozdításához kíván hozzájárulni. Ebben azonban számítunk az Ön nyitottságára és érdeklõdésére.

Közelebb a természethez: látogatással és megõrzéssel!

Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium