Bemutatás

Nádasfürdõ lápja botanikai vt. (4 ha), Tusnád, Újtusnád

Nádasfürdõ botanikai rezervátumként 4 hektáros forrásláp, a Nagy-Harom és a Kis-Harom között helyezkedik el a Csomádhegység északi lejtõin, a Csíkimedence fölött, Újtusnád falutól 1,5 km-re, 680 méter tengerszint feletti magasságban. Nádasfürdõ borvizes terület, többnyire hideg források és gázkiömlések táplálják.

A terület egy völgy, amelyet több méter vastagságban tõzeg borít. Az itt található borvizes mocsarat náderdõ fedi, és ritka maradványnövények találhatók benne, mint a fogas pajzsika és hólyagos sás. Átmenetet képez a kígyófüves társulás (Triglochinetum) felé.

A társulás jellegzetes növénye a szibériai hamuvirág (Ligularia sibirica f. araneosa) glaciális reliktum. Az aljnövényzet ritkasága a fogas pajzsika (Dryopteris cristata) glaciális reliktum.

Sajnos a sorozatos, durva beavatkozások miatt kipusztult a törpe kecskerágó (Euonymus nana) és a kék csatavirág (Polemonium coeruleum), melyeknek a legdélibb elõfordulási helye volt Nádasfürdõ. A még meglévõ két glaciális reliktum, a szibériai hamuvirág és a fogas pajzsika megmentésére van még lehetõség.

MEGENGEDETT ÉS TILTOTT TEVÉKENYSÉGEK A VÉDETT TERÜLETEKEN
A természet védelme mindannyiunk törvényben elõírt kötelessége. A védett területek a természetvédelmi jogszabályok hatálya alá esõ sajátos területek, ahol a védelem tárgya nem csupán egy vagy több növény-, illetve állatfaj. A fajokat csakis élõhelyeikkel együtt lehet megvédeni, azaz biztosítani azt, hogy ne haljanak ki adott területrõl. A természeti értékek között a biodiverzitás, a fajok sokféleségének megismerése egyrészt szellemi élményt nyújthat annak, aki tanulmányozza az ökoszisztémákat, másrészt esztétikai élvezetet és ezáltal lelki feltöltõdést nyújthat a természetjáró és természetszeretõ embernek. Hargita megye és a Székelyföld szerencsés adottságú térség a természeti szépségek tekintetében. Ezeket az adottságokat, amelyek gazdasági értéket is képviselnek, a felelõtlen látogatói magatartással veszélyeztetni is lehet. Közös kincsünk megõrzése közös felelõsség. A megye természetvédelmi területeinek már kijelölték a hivatalos gazdáit, gondnokait, akik a látogatók számára helyi szabályokat szabhatnak meg. Álljon itt néhány tanács, amivel mi is csökkenthetjük a természet károsítását:
  • ne térjünk le a kijelölt útvonalakról
  • ne hagyjunk szemetet magunk után
  • ne hangoskodjunk, ne használjunk kihangosított rádiómagnókat
  • ne szakítsuk le fõleg a védett növényeket
  • csak kijelölt helyeken táborozzunk sátorral
  • csak kijelölt helyeken rakjunk tüzet, gondoskodjunk a tûz teljes eloltásáról
  • ne dobjunk el égõ cigarettavéget
  • kerüljük a védett területeket a motoros jármûvekkel, lehetõleg csak erre kijelölt útvonalakat használjunk
  • örüljünk a természet hangjainak és látványának, ne zavarjuk meg embertársainkat ezek élvezetében.
Jelen kiadványunk a védett területek bemutatásával a felelõs és környezettudatos turizmus elõmozdításához kíván hozzájárulni. Ebben azonban számítunk az Ön nyitottságára és érdeklõdésére.

Közelebb a természethez: látogatással és megõrzéssel!

Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium