Bemutatás

Rák tava (Ráth tava) geológiai vt. (10 ha), Nagygalambfalva

A Rák tava Nagygalambfalvától 2 km-re északra, a Zavaros-patak gyûjtõmedencéjében földcsuszamlással jött létre, a földtorlasz mögötti mélyedés vízzel való feltöltõdésével. Kialakulása földcsuszamlás eredménye amikor is a szomszédos domboldalak megcsúszásával kialakult a völgyben egy földtorlasz, mely vízzel, feltöltõdött.

A tó hosszúsága 250 m, szélessége 150 m, területe 3 ha, a hozzá tartozó területekkel együtt a természetvédelmi terület nagysága 10 ha. A mélysége változó a nyílt vízen 4-7 m, a zsombékos, nádas részeken 3-4 m.

A tó és környéke sok ritka növénynek ad otthont, ilyen pl. a fürtös lizinka (Lysimachia thyrsiflora) és a vidrafû, a közönséges rence (Utricularia vulgaris), amely apró vízi rovarokkal, rákokkal, szúnyoglárvákkal táplálkozik. A tó kékes színû sötét vizében kárász, orvosi pióca, vízisikló és ponty él.

MEGENGEDETT ÉS TILTOTT TEVÉKENYSÉGEK A VÉDETT TERÜLETEKEN
A természet védelme mindannyiunk törvényben elõírt kötelessége. A védett területek a természetvédelmi jogszabályok hatálya alá esõ sajátos területek, ahol a védelem tárgya nem csupán egy vagy több növény-, illetve állatfaj. A fajokat csakis élõhelyeikkel együtt lehet megvédeni, azaz biztosítani azt, hogy ne haljanak ki adott területrõl. A természeti értékek között a biodiverzitás, a fajok sokféleségének megismerése egyrészt szellemi élményt nyújthat annak, aki tanulmányozza az ökoszisztémákat, másrészt esztétikai élvezetet és ezáltal lelki feltöltõdést nyújthat a természetjáró és természetszeretõ embernek. Hargita megye és a Székelyföld szerencsés adottságú térség a természeti szépségek tekintetében. Ezeket az adottságokat, amelyek gazdasági értéket is képviselnek, a felelõtlen látogatói magatartással veszélyeztetni is lehet. Közös kincsünk megõrzése közös felelõsség. A megye természetvédelmi területeinek már kijelölték a hivatalos gazdáit, gondnokait, akik a látogatók számára helyi szabályokat szabhatnak meg. Álljon itt néhány tanács, amivel mi is csökkenthetjük a természet károsítását:
  • ne térjünk le a kijelölt útvonalakról
  • ne hagyjunk szemetet magunk után
  • ne hangoskodjunk, ne használjunk kihangosított rádiómagnókat
  • ne szakítsuk le fõleg a védett növényeket
  • csak kijelölt helyeken táborozzunk sátorral
  • csak kijelölt helyeken rakjunk tüzet, gondoskodjunk a tûz teljes eloltásáról
  • ne dobjunk el égõ cigarettavéget
  • kerüljük a védett területeket a motoros jármûvekkel, lehetõleg csak erre kijelölt útvonalakat használjunk
  • örüljünk a természet hangjainak és látványának, ne zavarjuk meg embertársainkat ezek élvezetében.
Jelen kiadványunk a védett területek bemutatásával a felelõs és környezettudatos turizmus elõmozdításához kíván hozzájárulni. Ebben azonban számítunk az Ön nyitottságára és érdeklõdésére.

Közelebb a természethez: látogatással és megõrzéssel!

Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium