Bemutatás

Sólyom-kõ a Tusnádi-szorosban, botanikai vt. (1,5 ha), Tusnádfürdõ

A Sólyom-kõ Természetvédelmi Rezervátum 1,5 ha-on terül el Tusnádfürdõtõl nyugatra, az Olt folyó bal partján. A rezervátum a Hargita vulkáni lánc déli részén található, a Piliske vulkáni kúp keleti lejtõjén. Legszembetûnõbb része az Olt jobb partján emelkedõ 824 m magas andezit sziklabérc, a Sólyom-kõ, ez a környék leghíresebb kilátója.

A Sólyom-kõ védett területté nyilvánítása egy apró, törékeny sárga virágú növénynek, a Teleki hölgymálnak (Hieracium telekianum) köszönhetõ. Ez a világon csak itt fordul elõ. Nagyon sok madárfajt láthatunk és hallhatunk, elsõsorban erdei fajokat, például uráli bagoly, erdei fülesbagoly, uhu, a fekete harkály, nagy fakopáncs, háromujjú hõcsik. A környéken gyakori a barnamedve. Fõként éjszaka aktív, ezért ekkor a terület látogatása nem ajánlott.

MEGENGEDETT ÉS TILTOTT TEVÉKENYSÉGEK A VÉDETT TERÜLETEKEN
A természet védelme mindannyiunk törvényben elõírt kötelessége. A védett területek a természetvédelmi jogszabályok hatálya alá esõ sajátos területek, ahol a védelem tárgya nem csupán egy vagy több növény-, illetve állatfaj. A fajokat csakis élõhelyeikkel együtt lehet megvédeni, azaz biztosítani azt, hogy ne haljanak ki adott területrõl. A természeti értékek között a biodiverzitás, a fajok sokféleségének megismerése egyrészt szellemi élményt nyújthat annak, aki tanulmányozza az ökoszisztémákat, másrészt esztétikai élvezetet és ezáltal lelki feltöltõdést nyújthat a természetjáró és természetszeretõ embernek. Hargita megye és a Székelyföld szerencsés adottságú térség a természeti szépségek tekintetében. Ezeket az adottságokat, amelyek gazdasági értéket is képviselnek, a felelõtlen látogatói magatartással veszélyeztetni is lehet. Közös kincsünk megõrzése közös felelõsség. A megye természetvédelmi területeinek már kijelölték a hivatalos gazdáit, gondnokait, akik a látogatók számára helyi szabályokat szabhatnak meg. Álljon itt néhány tanács, amivel mi is csökkenthetjük a természet károsítását:
  • ne térjünk le a kijelölt útvonalakról
  • ne hagyjunk szemetet magunk után
  • ne hangoskodjunk, ne használjunk kihangosított rádiómagnókat
  • ne szakítsuk le fõleg a védett növényeket
  • csak kijelölt helyeken táborozzunk sátorral
  • csak kijelölt helyeken rakjunk tüzet, gondoskodjunk a tûz teljes eloltásáról
  • ne dobjunk el égõ cigarettavéget
  • kerüljük a védett területeket a motoros jármûvekkel, lehetõleg csak erre kijelölt útvonalakat használjunk
  • örüljünk a természet hangjainak és látványának, ne zavarjuk meg embertársainkat ezek élvezetében.
Jelen kiadványunk a védett területek bemutatásával a felelõs és környezettudatos turizmus elõmozdításához kíván hozzájárulni. Ebben azonban számítunk az Ön nyitottságára és érdeklõdésére.

Közelebb a természethez: látogatással és megõrzéssel!

Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium