Bemutatás

Súgó-barlang barlangtani vt. (19 ha), Gyergyótekerõpatak (Gyergyóújfalu)

A Keleti-Kárpátok középsõ csoportjának egyik legjelentõsebb barlangja a Súgó-barlang, a Gyergyói-havasok legmagasabb masszívuma, a Sipos-kõ (1568 m) oldalában helyezkedik el. A barlang fõbejárata 1060 méter magasságban található a hegytömb déli lábánál. A barlangot a Tekerõpatak és Vasláb községek között a megyei mûútról leágazó erdõkitermelõ autóúton lehet megközelíteni (6 km).

A barlang feltérképezett összhossza 1021 méter, és négy szintbõl áll. Ezekbõl látogatható a felsõ kettõ, valamint a legalsó szint (a vizes barlang) az aktív szint. A barlang 67 méteres szintkülönbséggel bír. A barlang egy 19 hektáros természetvédelmi területen fekszik, melyet a Gyilkostó Adventure Egyesület tart karban 2006 óta.

A kincsek itt a felszín alatt lapulnak, cseppkõalakzatok formájában, amelyben a barlang igen gazdag. Mivel csak közel 40 éve látogatott, itt még megtekinthetõk olyan jellegzetes alakzatok, mint a sztalaktitok, sztalagmitok, drapériák.

A barlang nemcsak szpeológiai kincseket, hanem õslénytani leleteket is rejt. Többek között itt telel öt denevérfaj, melyek közül a leggyakoribb a horgasszõrû denevér (Myotis nattereri), de megtalálható még a közönséges denevér (Myotis myotis), a hegyesorrú denevér (Myotis blythii), a barna hosszúfülûdenevér (Plecotus auritus) és a hosszúszárnyú denevér (Miniopterus schreibersii) is.

MEGENGEDETT ÉS TILTOTT TEVÉKENYSÉGEK A VÉDETT TERÜLETEKEN
A természet védelme mindannyiunk törvényben elõírt kötelessége. A védett területek a természetvédelmi jogszabályok hatálya alá esõ sajátos területek, ahol a védelem tárgya nem csupán egy vagy több növény-, illetve állatfaj. A fajokat csakis élõhelyeikkel együtt lehet megvédeni, azaz biztosítani azt, hogy ne haljanak ki adott területrõl. A természeti értékek között a biodiverzitás, a fajok sokféleségének megismerése egyrészt szellemi élményt nyújthat annak, aki tanulmányozza az ökoszisztémákat, másrészt esztétikai élvezetet és ezáltal lelki feltöltõdést nyújthat a természetjáró és természetszeretõ embernek. Hargita megye és a Székelyföld szerencsés adottságú térség a természeti szépségek tekintetében. Ezeket az adottságokat, amelyek gazdasági értéket is képviselnek, a felelõtlen látogatói magatartással veszélyeztetni is lehet. Közös kincsünk megõrzése közös felelõsség. A megye természetvédelmi területeinek már kijelölték a hivatalos gazdáit, gondnokait, akik a látogatók számára helyi szabályokat szabhatnak meg. Álljon itt néhány tanács, amivel mi is csökkenthetjük a természet károsítását:
  • ne térjünk le a kijelölt útvonalakról
  • ne hagyjunk szemetet magunk után
  • ne hangoskodjunk, ne használjunk kihangosított rádiómagnókat
  • ne szakítsuk le fõleg a védett növényeket
  • csak kijelölt helyeken táborozzunk sátorral
  • csak kijelölt helyeken rakjunk tüzet, gondoskodjunk a tûz teljes eloltásáról
  • ne dobjunk el égõ cigarettavéget
  • kerüljük a védett területeket a motoros jármûvekkel, lehetõleg csak erre kijelölt útvonalakat használjunk
  • örüljünk a természet hangjainak és látványának, ne zavarjuk meg embertársainkat ezek élvezetében.
Jelen kiadványunk a védett területek bemutatásával a felelõs és környezettudatos turizmus elõmozdításához kíván hozzájárulni. Ebben azonban számítunk az Ön nyitottságára és érdeklõdésére.

Közelebb a természethez: látogatással és megõrzéssel!

Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium