Bemutatás

Vargyas-szurdok és barlangok vegyes vt. (711 ha HR*), Homoródalmás

A Hargita és Kovászna megye határát képezõ Észak-Persányhegységben található a Vargyaspatak sziklaszorosa, amely egyben a Székelyföld legjelentõsebb karsztvidéke. A kartsztvölgy számos barlanggal és az ezekben feltárt õslénytani és régészeti lelõhelyekkel, valamint gazdag és változatos élõvilággal, festõi természeti szépségekkel büszkélkedik.

A természetvédelmi terület magában foglalja a Vargyaspatak völgyét a Gyepû-pataktól a Kerek-hegy patakáig, a szurdokban található barlangokat, valamint a Kõ-mezõnek nevezett részt. Összesen 909 hektáron fekszik, és 330 méteres szintkülönbséget jegyez. Homoródalmástól mintegy 6 km távolságra van keleti irányban, Vargyastól pedig 13 km-re. Egyik gyöngyszeme a természetvédelmi területnek a Kõ-csûr, ami egy víznyelõ barlangi járatmaradvány, amely evorziós üstöket, vízvezetõ repedéseket és kürtõket foglal magában.

A szurdokvölgy legismertebb barlangja az Orbán Balázs-barlang (más néven homoródalmási Nagy-barlang vagy Kõlik), hossza eléri az 1,5 km-t, négy természetes bejárata ismeretes. Más jelentõsebb barlangok: az Albert-barlang, Ló-csûr vagy Ló-barlang, Kápolna-barlang, Medve-barlang, Kõ-csûr, Kápolnabarlang, Bronz-barlang, Tatár-lik, Cseppköves-barlang stb. A feltárt barlangok jelentõs õslénytani leleteket rejtegetnek. Az õslénytani leletekbõl kiderült, hogy itt élt a barlangi medve, barlangi oroszlán, barlangi hiéna, farkas, óriás szarvas, gyapjas orrszarvú, rénszarvas, vadkecske és zerge.

Érdemes még megemlíteni, hogy a barlangban az ember jelenléte is kb. 8000 évre visszamenõleg igazolt. Ennek megerõsítésére jön az eddig feltárt 9 Homo sapiens csontlelet.

A szoros gyöngyszemei közé tartoznak a sziklagyepek növényei, a tûlevelû szegfû, a hasogatottlevelû imola, a pozsgás Heuffel kövirózsa, a Joó ibolya vagy a magyar nõszirom. Június végén a  tisztásokon, cserjésekben számos orchideafaj virít teljes pompával. A hegyvidéki láprétekben jelentõs számban jelennek meg védett növényfajok, mint például a ritka szibériai nõszirom, a réti kardvirág, a zergeboglár, a szibériai hamuvirág és a rovarevõ mocsári hízóka. A szurdok sok állatnak nyújt védelmet és életteret. A szoros barlangjai a Romániában ismert 30 denevérfajból 17-nek adnak otthont.

A Nagy-barlang egyik termében jelentõs nagyságú hegyesorrúdenevér kolónia tanyázik. Az Almásibarlang a kis patkósdenevér egyik legnagyobb hazai telelõállományát védelmezi.

MEGENGEDETT ÉS TILTOTT TEVÉKENYSÉGEK A VÉDETT TERÜLETEKEN
A természet védelme mindannyiunk törvényben elõírt kötelessége. A védett területek a természetvédelmi jogszabályok hatálya alá esõ sajátos területek, ahol a védelem tárgya nem csupán egy vagy több növény-, illetve állatfaj. A fajokat csakis élõhelyeikkel együtt lehet megvédeni, azaz biztosítani azt, hogy ne haljanak ki adott területrõl. A természeti értékek között a biodiverzitás, a fajok sokféleségének megismerése egyrészt szellemi élményt nyújthat annak, aki tanulmányozza az ökoszisztémákat, másrészt esztétikai élvezetet és ezáltal lelki feltöltõdést nyújthat a természetjáró és természetszeretõ embernek. Hargita megye és a Székelyföld szerencsés adottságú térség a természeti szépségek tekintetében. Ezeket az adottságokat, amelyek gazdasági értéket is képviselnek, a felelõtlen látogatói magatartással veszélyeztetni is lehet. Közös kincsünk megõrzése közös felelõsség. A megye természetvédelmi területeinek már kijelölték a hivatalos gazdáit, gondnokait, akik a látogatók számára helyi szabályokat szabhatnak meg. Álljon itt néhány tanács, amivel mi is csökkenthetjük a természet károsítását:
  • ne térjünk le a kijelölt útvonalakról
  • ne hagyjunk szemetet magunk után
  • ne hangoskodjunk, ne használjunk kihangosított rádiómagnókat
  • ne szakítsuk le fõleg a védett növényeket
  • csak kijelölt helyeken táborozzunk sátorral
  • csak kijelölt helyeken rakjunk tüzet, gondoskodjunk a tûz teljes eloltásáról
  • ne dobjunk el égõ cigarettavéget
  • kerüljük a védett területeket a motoros jármûvekkel, lehetõleg csak erre kijelölt útvonalakat használjunk
  • örüljünk a természet hangjainak és látványának, ne zavarjuk meg embertársainkat ezek élvezetében.
Jelen kiadványunk a védett területek bemutatásával a felelõs és környezettudatos turizmus elõmozdításához kíván hozzájárulni. Ebben azonban számítunk az Ön nyitottságára és érdeklõdésére.

Közelebb a természethez: látogatással és megõrzéssel!

Hozzászollások

Nincs hozzászollás. Legyen Ön az első aki hozzászól !

Minden vélemény számít

Név (kötelező)
E-mail (kötelező, nem publikus)
Üzenet (kötelező)

Megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot (kötelező).

Időjárás


Kalendárium