E-trasee

Pârâul Oii – Poiana AlbãPornim din centrul stațiunii, de lângã Restaurantul Lacul Roșu. Prima porțiune a traseului parcurge drumul national 12C, care trece prin stațiune. Pornind de la restaurant parcurgem drumul ce înconjoarã magazinele de suveniruri, apoi urcãm spre parcarea care se situeazã în apropierea debarcaderului. Continuãm traseul pe parcursul drumului national, paralel cu lacul circa 1300 de metri, pânã ce ajungem la piatra kilometricã 24 și la drumul forestier situat pe valea Pârâului Oii.   De aici, cei care sunt interesați de monumente pot face un ocol de 2,5 km urmãrind drumul national pentru a ajunge la Cimitirul Eroilor.

Drumul forestier dealungul vãii Pârâului Oii trece pe lângã barajul cu aluviuni și fostul camping. Dupã câteva minute de mers ajungem la gura pârâului Kapros în partea dreaptã a traseului și la gura pârâului Manole în partea stângã, dupã care ajungem la o troițã.

Traseul trece pe lângã o casã de locuit, dupã care intrã în pãdure și începe sã se urce, iar dupã câteva minute de mers pãdurea se terminã. Dupã circa un sfert de orã de mers în partea stângã a drumului întâlnim o stânã, iar în partea dreaptã gãsim o structurã construitã din scânduri, care aratã cã ne apropiem de podețul Pârâului Hãșmaș, unde trebuie sã ne îndepãrtãm de drumul forestier. Din apropierea podețului traseul marcat cu linie albastrã continuã sã urce prin poiana situatã între pârâurile Hãșmaș și Oii și se continuã printr-o ulițã crãpatã. Dupã ce cãțãrãm încã 200 de metri este de recomandat sã ne oprim pentru a bucura de priveliștea vârfurilor Suhard, Licaș, Lapoș, Cupaș și Ciofronca.

Urcuºul abrupt continuã, ºi dupã puþin timp vireazã spre dreapta ºi intrã în pãdure. Drumul este împrejmuit de niște stânci, ajungem pe o creastã împãduritã, de unde urcușul se terminã ºi peste 15 minute ajungem sub Piatra Potcoavei, colþul Poienii Albe. Aici marcajele sunt pictate pe pietre și dupã 500 m de mers întâlnim prima stânã, iar dupã încã 100 m de mers gãsim primul izvor cu apã rece.

Dupã câteva minute de mers ajungem la ruinele unor clãdiri. De aici sunt numai 500 m de mers printr-o poianã cu iarbã grasã pânã la bradul secular, care este considerat nodul turistic de referințã al Poienii Albe. Dealungul marcajului bandã roșie ajungem la Cabana Piatra Singuraticã sau spre Vârful Pângãraț, ori putem sã ne întoarcem în stațiunea Lacul Roșu percurgând traseul marcat cu punct albastru.
Certificat Hartă 2D Hartă 3D


Comentarii

Nu sunt comentarii. Fiţi Dvs. primul care comentează !

Orice părere contează

Nume (obligatoriu)
E-mail (obligatoriu, nu este public)
Mesaj (obligatoriu)

Vă rugăm să copiaţi codul de securitate de mai sus (obligatoriu).

Meteo


Calendar