E-trasee

Vârful Piatra Cherecului – Poiana AlbãTraseul pornește din parcarea situatã lângã drumul national 12C, în apropierea debarcaderului de la Lacul Roșu. Dupã câteva minute de mers pe pantea abruptã întâlnim Vila Hãșmasul Mare. Pantea devine tot mai abruptã și traseul trece prin pãdure, ajungând la colibele situate în poiana de la poalele Pietrei Ghilcoș. Dupã ce trecem pe lângã adãpostul îngrãdit, ne apropiem din ce în ce mai mult de Piatra Ghilcoș. Nu departe de acest loc la Poiana Ghilcoș întâlnim marcajul punct albastru care duce spre punctul de belvedere Piatra Ghilcoș.  Urmãrim marcajul de sub Piatra Ghilcoº, dupã care urcãm în ºaua Ghilcoº (1270 m), pe creasta dintre pârãurile Ghilcoș și Gödrös. Aici putem admira priveliștea Vârfului Mic, Pietrei Licaș și Vârfului Piatra Cherecului. Din Poiana lui Paleu drumul pietros vireazã spre sud-est, împreunã cu marcajele punct albastru ºi roºu, ºi dupã câteva minute, lângã borna silvicã VIII/92 ajungem la o bifurcaþie: marcajul punct roºu coboarã în mai puþin de 30 minute în valea pârâului Oii, în timp ce noi continuãm drumul spre intersecþia traseelor din Poiana Albã. Drumul marcat cu punct albastru trece prin marginea unei poienițe cu cãsuțe acoperite cu șindrilã. De aici pornește spre stânga o ulițã cu care ne mai întâlnim pe parcursul traseului.

Continuãm drumul la marginea Poienii Fagului Roºu, iar la capãtul superior al acestuia intrãm în pãdure. Aici virãm brusc spre stânga ºi urcãm circa 800 m, urmãrind câteva curbe, pe partea stângã gãsim Valea Bicazului-Mic, iar pe partea dreaptã pantea abruptã a Fagului Roșu. Drumul cu piatrã se terminã și ajungem într-o pãdure deasã.  Urmeazã Poiana "Száraz-tók", presãratã cu câteva luciuri de apã intermitente, de unde putem face un ocol pânã la Peºtera Cu Trei Intrãri (accesibilã numai cu echipament de alpinism). Acesta se situeazã la circa 800 m de luciurile de apã, la o distanțã de 100 vest de traseul marcat cu punct albastru.

Revenind pe traseul marcat urcãm lin cam 35 de minute, pânã când ajungem pe o micã poianã, unde se terminã drumul, se continuã printr-o potecã ce urcã pe ºaua marcatã cu borna silvicã VII/125, situatã între Hãºmaºul Negru ºi Piatra Cherecului, de unde traseul o ia spre dreapta spre sud-vest, ºi trece pe sub Vf. Muntele Rotund în Poiana Bârsanilor. De aici, cu un ocol de 600 m putem urca pe Vf. Hãºmaºului Negru (1773 m). Din ºa coborâm cam un sfert de orã pânã la Poiana Bârsan, ºi dupã un km, pe sub Piatra Potcoavei ajungem la Poiana Albã, la bradul secular situat în mijlocul poienei. De aici, prin ªaua La Tunzerie ºi Ciofronca marcajul linie roºie ne duce la Pasul Pângãraþi, sau pe direcþia opusã prin Hãºmaºul Mare la Cabana Piatra Singuraticã, sau, pe traseul marcat cu linie albastrã în staþiunea Lacul Roºu.

Certificat Hartă 2D Hartă 3D


Comentarii

Nu sunt comentarii. Fiţi Dvs. primul care comentează !

Orice părere contează

Nume (obligatoriu)
E-mail (obligatoriu, nu este public)
Mesaj (obligatoriu)

Vă rugăm să copiaţi codul de securitate de mai sus (obligatoriu).

Meteo


Calendar